Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Jure Kordić i drugi

07.02.2024, 15:13

Sud Bosne i Hercegovine je 27.12.2023. otpremio drugostepenu presudu u predmetu Jure Kordić i drugi, kojom su odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalbe branilaca optuženih Jure Kordića, Dražana Lovrića i Nedžada Tinjaka, te je potvrđena prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 24.2.2023. godine.

Naime, prvostepenom presudom Suda BiH od 24.2.2023. optuženi Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak oglašeni su krivim što su, kao pripadnici HVO-a, sami, zajedno ili zajedno s drugim vojnicima postupali suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tako što su učestvovali u protuzakonitom odvođenju i/ili zatvaranju bošnjačkih civila s područja Mostara, optuženi Kordić i u nečovječnom postupanju prema civilima, te optuženi Tinjak i u nečovječnom postupanju prema civilima i u silovanju, a koji civili su bili zatvorenici u logoru Vojno, i to Jure Kordić radnjama opisanim u tački 1. a) i b) osuđujućeg dijela izreke presude, Dražan Lovrić radnjama opisanim u tački 2. osuđujućeg dijela izreke presude i Nedžad Tinjak radnjama opisanim u tačkama 2. i 3. a), b), c), d), e), f), g) i h) osuđujućeg dijela izreke presude, čime su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. KZSFRJ, u vezi sa članom 22. istog Zakona.

 

Sud je optuženima izrekao sljedeće kazne:

 

Juri Kordiću kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine;

Dražanu Lovriću kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine;

Nedžadu Tinjaku kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina.

 

Istom presudom, optuženi Nedžad Tinjak, Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Aničić i Slavko Golemac su oslobođeni od optužbe čime bi na način opisan u oslobađajućem dijelu izreke presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama e), f), g) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), sve u vezi sa članovima 29. i 180. stav 1. istog Zakona. Odluka je donesena na osnovu odredbe člana 284. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno jer nije dokazano da su počinili krivično djelo za koje se terete.

 

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.